Categorieën

Afschaffen Stamrecht BV is beetje dom

Posted | 0 comments

Het is al langer bekend dat het kabinet niet beschikt over leden die in staat zijn om heldere en goede plannen te maken. De afgelopen jaren is er maar weinig gedaan om de crisis te lijf te gaan. We hopen maar dat het een keer beter zal gaan is de algemene gedachte.... Richting prinsjesdag komen de plannen voor het komende jaar ook meer en meer aan het daglicht. Eén van de plannen is het afschaffen van de mogelijkheid om een Stamrecht BV te openen. Dit is een bijzonder vreemd plan in tijden van economische crisis. Ik zal uitleggen waarom.

Werknemers die worden ontslagen bij hun werkgever hebben de mogelijkheid om hun bruto ontslagvergoeding te laten storten in een stamrecht BV. Hiermee wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om niet direct belasting te betalen maar deze belasting uit te stellen tot een later moment.

De Stamrecht BV is ooit mede in het leven geroepen om het ondernemerschap te stimuleren. Het geld dat in de Stamrecht BV binnen komt kan namelijk worden gebruikt om een onderneming mee te starten. Het is een mooi startkapitaal.

Uit eigen ervaringen in ons klantenpakket weten wij dat dit ook veel gebeurt. Een van onze clienten heeft jaren geleden met behulp van zijn Stamrecht BV een onderneming opgericht waar nu meer dan 15 mensen werken. En dit is maar een van de vele voorbeelden die er zijn. De stamrecht BV stimuleert dus het ondernemerschap, zorgt voor werkgelegenheid.

In deze tijd is het voor veel ondernemers moeilijk om een bedrijf te starten met behulp van de bank, banken geven starters geen leningen meer. De Stamrecht BV is daar een prima uitkomst voor.

Het kabinet heeft nu echter besloten om de Stamrecht BV af te schaffen. Het idee hieracht is dat de belasting niet wordt uitgesteld en dus direct in de schatkist komt. Zoals hierboven blijkt een bijzonder kortzichtige gedachte die het tegenovergestelde bereikt. Door meer ondernemerschap is er meer werkgelegenheid, meer werkgelegenheid geeft meer consumptie en meer consumptie economische groei, en economische groei meer belasting inkomsten. Daar komt nog bij dat met behulp van het aankopen van lijfrente en andere fiscale mogelijkheden de belasting op een andere manier ook kan worden uitgesteld.

Wat mij betreft past dit plan dus prima in het beleid van het kabinet, dit beleid heeft namelijk vooral niet als doel de crisis op te lossen. Ik hoop dat ze de korte tijd tot prinsjesdag gebruiken om dit plan toch echt niet door te laten gaan want dat zou een beetje dom zijn.......

Geert Dreschler

Partner MKB Accountants

Dreschler@mkbaccountants.nl

 

0 comments

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

Post a reply
 

Categorieën



 Contact

DE MEERN
Zandweg 116 d
3454 JZ de Meern
030-666 46 90
info@mkbbelastingadviseurs.nl

 Keertje koffie drinken?
Keertje koffie drinken?