Categorieën

Bent u nog wel controleplichtig? Kans op besparing!

Posted | 0 comments

Op dit moment ligt in de eerste en tweede kamer het voorstel ter tafel om de grenzen voor de wettelijke controle van de jaarrekening te verruimen. Als deze voortellen worden aangenomen (en iedereen gaat er vanuit dat dit gebeurt) dan is een onderneming voortaan pas controleplichtig als wordt voldaan aan de nieuwe normen. Deze normen zijn veel ruimer.

In de nieuwe normen is een onderneming voortaan pas controleplichtig als wordt voldaan aan 2 van de drie volgende eisen:

  1. Activa (balanstotaal) € 6 miljoen (nu € 4,4 miljoen)
  2. Netto omzet € 12 miljoen (nu € 8,8 miljoen
  3. Het aantal werknemers blijft 50

Dat betekent enerzijds dat een groep bedrijven die bijvoorbeeld een omzet tussen  de 8,8 miljoen en de 12 miljoen maar toch minder dan 50 werknemers hebben, niet langer controleplichtig zijn. En anderzijds dat voor een aantal snel groeiende MKB bedrijven de controleverplichting langer op zich laat wachten.

Nu moet een bedrijf 2 jaar aan de normen voldoen om controleplichtig te worden dan wel om niet langer controleplichtig te zijn. Op grond van dit voorstel is dat niet nodig. Als de onderneming op basis van de nieuwe normen voldoet kan een overstap gemaakt worden.

Concreet kan dit voor een groep bedrijven een enorme kostenbesparing opleveren. Als de jaarrekening niet meer gecontroleerd hoeft te worden dan volstaat een samenstelverklaring bij de jaarrekening. Deze samenstelverklaring wordt afgegeven bij de kleinere ondernemingen, naar schatting circa 90% van alle bedrijven in Nederland.

Het verschil tussen een controle van de jaarrekening of een samenstelverklaring bij de jaarrekening is substantieel. De kosten van wettelijke controle van een jaarrekening zijn een veelvoud van de kosten van een samenstel opdracht. U kunt hier dus aanzienlijke kosten mee besparen.

Bij MKB Accountants hebben wij ons gespecialiseerd in de samenstelverklaringen bij de jaarrekening en voeren wij geen wettelijke controles uit. Mocht uw onderneming op grond van deze nieuwe criteria niet meer controleplichtig zijn dan gaan wij graag met u in gesprek.

Geert Dreschler

Dreschler@mkbaccountants.nl

0 comments

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

Post a reply
 

Categorieën



 Contact

DE MEERN
Zandweg 116 d
3454 JZ de Meern
030-666 46 90
info@mkbbelastingadviseurs.nl

 Keertje koffie drinken?
Keertje koffie drinken?