Categorieën

Ongevraagde salarisverhoging DGA 2015 en nu?

Posted | 0 comments

Eén van de opvallendste plannen in het belastingplan 2015 betreft het salaris van de DGA. Het kabinet heeft  besloten dat de DGA zijn salaris moet verhogen. Los van het feit dat het vreemd is dat de overheid kan bepalen wat het salaris van de DGA moet zijn, is het ook alleen bedoeld om de belastingopbrengsten te verhogen. Hoe moet de DGA hier mee omgaan?

Salaris DGA

Het salaris van de DGA is vaak onderwerp van discussie en bespreking met cliënten. Vanuit fiscaal oogpunt kan de DGA het beste een heel laag salaris nemen en het restant als dividend uitkeren. Om dit te voorkomen zijn er regels omtrent de hoogte van het salaris. Deze regels zijn op dit moment

- Minimaal 44.000 euro;

- 70% van het gebruikelijk loon;

- Meer dan de meest verdienende werknemer;

In het belastingplan is geregeld dat de 70% eis wordt verhoogd naar 75% van het loon “in meest vergelijkbare dienstbetrekking”. Dit zijn twee wijzigingen ten opzichte van dit moment. De term “in meest vergelijkbare dienstbetrekking” is in het leven geroepen omdat niet altijd duidelijk was wat het gebruikelijk loon was. Een meest vergelijkbare functie is altijd te vinden. Hierdoor creëert de overheid meer speelruimte voor zichzelf om het loon vast te kunnen stellen. Daarnaast is de verhoging van 70% naar 75% een wijziging waardoor het salaris van de DGA omhoog moet. De overheid stelt voor dat het salaris 2015 75/70 moet zijn van het loon in 2013.

Wij zijn er stellig van overtuigd dat dit slechts een eerste begin is. Al eerder is aangekondigd dat het salaris op termijn wel eens omhoog kan gaan naar 90% van het meest vergelijkbare loon.

Wat betekent een hoger loon

Een hoger loon is in principe nadelig voor de DGA omdat over het hogere loon meer belasting moet worden betaald dan wanneer dit als dividend zou worden uitgekeerd. Daarnaast leidt een hoger loon tot meer pensioenopbouw wat in deze tijd ook niet altijd een voordeel is.

Alleen wanneer de DGA nog niet optimaal profiteert van de aftrekposten in de 52% schijf kan dit voorstel een voordeel betekenen. Hij heeft dan immers meer aftrek in de 52% schijf.

Advies

Het volgende is van belang voor de DGA:

- Beoordeel of er nog ruimte is in de 52% schijf waardoor deze maatregel positief kan uitpakken. Wij kunnen u helpen met het maken van deze berekening;

- Leg een dossier aan waarin onderbouwd wordt wat de hoogte van het salaris is en hoe dit staat in vergelijking met een meest vergelijkbare dienstbetrekking. Indien dit dossier op orde is hoeft een verhoging niet te worden doorgevoerd.

- Stem het salaris af met de fiscus om duidelijkheid te hebben omtrent het salaris om vervelende naheffingen te voorkomen. Wij kunnen dit voor u regelen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp neem dan gerust contact op

Geert Dreschler  dreschler@mkbaccountants.nl

Partner MKB Accountants

0 comments

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

Post a reply
 

Categorieën



 Contact

DE MEERN
Zandweg 116 d
3454 JZ de Meern
030-666 46 90
info@mkbbelastingadviseurs.nl

 Keertje koffie drinken?
Keertje koffie drinken?