Categorieën

Particuliere zwangerschapsuitkering onbelast!

Posted | 0 comments

Heeft u de afgelopen jaren in verband met een zwangerschap een uitkering ontvangen van een particuliere verzekeringsmaatschappij? Dan heeft u een recht op teruggave van belasting. Door een recente ontwikkeling is bekend geworden dat er dan onterecht belasting is betaald over deze uitkering. Let op het gaat om uitkeringen van particuliere verzekeringsmaatschappijen en niet het UWV.

Een deel van de ondernemers sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. De premies voor deze verzekering zijn aftrekbaar voor de belasting en daarmee de uitkeringen belast. Echter de uitkering die wordt gedaan op grond van zwangerschap mag niet langer worden gezien als belastbaar inkomen. Het is immers geen uitkering in verband met ziekte.

Dit betekent dat als u in het verleden een uitkering van de verzekeringsmaatschappij heeft gehad deze is meegenomen in de aangifte inkomstenbelasting. Dit had dus niet gehoeven. Door het maken van bezwaar tegen deze aangifte kan de teveel betaalde belasting alsnog worden terug gevraagd.

In deze link vindt u meer informatie over dit onderwerp: http://url4u.nl/19155
 

Daarnaast heeft het register belastingadviseurs in haar nieuwsbrief 2013/62 het volgende opgenomen:

Fiscus bevestigt onbelastbaarheid zwangerschapsuitkeringen uit particuliere verzekering

Eerder hebben wij u bericht over de vraag of zwangerschapsuitkeringen op grond van een particuliere verzekering onbelast zijn. In antwoord op Kamervragen heeft de staatssecretaris van FinanciĆ«n vandaag bevestigd dat deze uitkeringen inderdaad onbelast zijn. Belastingplichtigen aan wie in dit verband een te hoge aanslag is opgelegd, kunnen een bezwaarschrift indienen zolang de bezwaartermijn van zes weken nog niet is verlopen. Indien geen bezwaar meer mogelijk is, kan worden verzocht om een ambtshalve vermindering. Ambtshalve vermindering is mogelijk tot vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarop de belastingaanslag betrekking heeft. In 2013 kan dus teveel betaalde belasting nog worden teruggevraagd over 2008 en later. Met dit antwoord van de staatssecretaris van FinanciĆ«n adviseren we u dan ook bezwaar te maken danwel te verzoeken om ambtshalve vermindering voor uw klanten die dit betreft.

Voor de goede orde merken wij op dat alleen zwangerschapsuitkeringen uit een particuliere verzekering onbelast zijn. Loondoorbetalingen tijdens zwangerschapsverlof aan een werkneemster zijn wel gewoon belast, net als publiekrechtelijke uitkeringen op grond van de ZEZ-regeling.

Actie

Mocht u van mening zijn dat u in het verleden ten onrechte belasting heeft betaald over deze uitkering dat helpen wij u graag bij het maken van bezwaar. Neem gerust contact met ons op

Geert Dreschler

Partner MKB Accountants

Dreschler@mkbaccountants.nl

 

0 comments

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

Post a reply
 

Categorieën



 Contact

DE MEERN
Zandweg 116 d
3454 JZ de Meern
030-666 46 90
info@mkbbelastingadviseurs.nl

 Keertje koffie drinken?
Keertje koffie drinken?